Коло српских сестара "Косовка девојка"

На Велику Госпојину 1903. године група жена се састала у Београду да оснује женско, хумано, културно друштво. Тада је састављен и правилник за ово друштво, чији је задатак био да пружа што већу помоћ пострадалом српском живљу у старој Србији и Македонији, а после, кад друштво ојача, да се окрене и на другу страну где год има поробљеног српског народа. Бранислав Нушић, познати српски писац, је предложио да се ова организација зове Коло Српских Сестара. Главни оснивачи Кола биле су Надежда Петровић, Делфа Иванић и Савка Суботић. Савка Суботић је била и прва председница Кола. Покровитељ Кола је касније била и Краљица Мајка, Марија.

 

За време Балканских ратова и Првог светског рата, Коло је неуморно радило и неговало рањенике све до доласка комунизма, када је било забрањено а сва имовина одузета. После пада комунизма Коло се обновило и све до сада активно ради.

После Другог светског рата доста се Срба населило у Лондону и жене су почеле да помажу нашу Цркву и наш народ. Ту своју групу су назвале "Госпође при Цркви". У томе су имале подршку оца Милоја Николића, тадашњег пароха у Лондону. Године 1963. оне су званично основале Коло Српских Сестара, а 1984. године госпођа Анђа Динић је предложила да се Коло зове "Косовка Девојка", што је прихваћено.

Прва председница је била госпођа Љуба Обрадовић, а затим су биле госпође Тупањанин, Мијушковић, Мишић, Штерић, Јовановић, Срејић, Павићевић и Дувњак. Садашња председница Кола је госпођа Мирјана Живановић.

Коло неуморно ради и помаже нашу цркву у Лондону као и наш народ у отаџбини, нарочито у Крајини, Босни, Славонији и Косову и Метохији. Цркве и манастири су такође били помагани, нарочито градња Храма Светог Саве на Врачару. Име нашег Кола је уклесано на плочи задужбинара.

Слава Кола је Свети Цар Константин и Царица Јелена.

Коло данас броји 70 чланица, од којих су већина жене у пензији. Зато апелујемо на младе даме да се учлане у Коло и наставе са овим племенитим и душекорисним послом.

spc-london-kolo-srpskih-sestara

Velika sala baner

Изнајмљивање сале

spc-london-baner-vesti

Вести и најаве

Brookwood-banner

Brookwood