Црквена недељна школа "Свети Сава"

УКОРЕЊЕНИ У ПРОШЛОСТИ  - УСМЕРЕНИ КА БУДУЋНОСТИ

ПРОШЛОСТ

Пре више од пола века свештеници и родитељи су основали недељну школу при храму Светога Саве у Лондону. Генерације рођене у Енглеској, стасавале су учећи српски језик и ћирилично писмо, читајући дела српских писаца и усвајајући православни катихизис, обичаје и дух традиције  српског народа, историју и српске народне игре.

У мају 1962. године, одлуком црквене управе, а са благословом тадашњег пароха проте Милоја Николића, три учитеља на челу са Драгомиром Петровићем, започињу рад школе која је 2012. године прославила јубилеј 50. година рада.

Екскурзија ученика Црквене недељне школе Свети Сава

Ученици најстаријег разреда Црквене недељне школе у пратњи два учитеља и три родитеља посетилу су Београд у периоду од 26. до 31. октобра ове године.

Ово путовање је имало образовно-информативни карактер. План екскурзије је био усклађен са садржајима из предмета српског језика и књижевности, верске наставе, националне и културне историје. Циљ је био да ученици виде оно о чему су учили током свог школовања, као и да се упознају са верским и културно-историјским знаменитостима српске престонице.

Књижевно вече посвећено Петру II Петровићу Његошу ”ВЛАДИКА, ПЕСНИК И ВЛАДАР"

Књижевно вече „ Владика, песник и владар" посвећено Петру II Петровићу Његошу одржано је у Дому владике Николаја у Лондону у организацији Црквене недељне школе „Свети Сава" у петак, 18. септембра 2015. године. 

О животу и песништву Петра II Петровића Његоша у контексту историјских, политичких и књижевних прилика 19. века говорио је проф. др. Мило Ломпар, редовни професор Филолошког факултета Универзитета у Београду на Катедри за српску књижевност 18 и 19. века и српску културну историју, који је и аутор књиге о Његошевом песништву.

 

Књижевно вече „Од сеобе до повратка“ посвећено Милошу Црњанском поводом пола века од његовог повратка из емиграције у отаџбину

У суботу, 02. маја 2015. год. одржано је књижевно вече у Дому владике Николаја у Лондону, у организацији Црквене недељне школе „Свети Сава".

На почетку програма публика је слушала поему „Ламент над Београдом" коју је говорио Милош Црњански у Коларчевој задужбини по свом повратку у отаџбину 1965. године.

Ученици шестог разреда су извели три скеча по анегдотама из живота чувеног писца и песника. Тако су дочарали: оригиналност, духовитост и довитљивост Милоша Црњанског.

У наставку програма публика је слушала чувену песму „Стражилово", коју је песник говорио у Радио Београду пре пола века.

О животу Милоша Црњанског, у контексту историјских, политичких и књижевних прилика прошлога века, говорио је проф. др. Мило Ломпар, председник Задужбине Милош Црњански и редовни професор Универзитета у Београду, који је аутор неколико књига о Милошу Црњанском: „О завршетку романа" (Смисао завршетка у роману „друга књига Сеоба"), „Црњански и Мефистофел" ( О скривеној фигури „Романа о Лондону") и „Аполонови путокази" (Есеји о Црњанском).

Velika sala baner

Изнајмљивање сале

spc-london-baner-vesti

Вести и најаве

Brookwood-banner

Brookwood