Прослава Св Саве у Лондону - јануар 2016.

Прослава Св. Саве, црквене и школске славе, и ове године, као и претходних, била је веома свечана. Пре свега, литургијским сабрањем, а потом и свечаним програмима, Св. Сава је прослављен у суботу и недељу – 23. и 24. јануара 2016. године. Тако је, у суботу, после вечерњег богослужења, у Дому Св. Владике Николаја приређено „Светосавско вече" које је отпочело химном Св. Сави, уз присуство Његовог Преосвештенства Епископа британско-скандинавског Доситеја, свештеника из британског дела наше епархије и осталих гостију. Потом је почео дивно приређени програм у коме су се смењивале игре и песме. Ове године, у госте нам је дошла фолклорна група: „Радомир Милошевић" из Штокхолма, Шведска, а домаћин је била црквенa фолкорна група „Растко" из Лондона.

Прослава је настављена у недељу, Св. Литургијом коју је служио Епископ Доситеј са свим свештеницима са подручја В. Британије који припадају овој епархији. Саслуживао је и протођакон Павле из Лидса, из Румунске Патријаршије.

На Св. Литургији, Владика Доситеј је одликовао протојереја Драган Лазића, пароха цркве Св. Саве у Лондону правом ношења напрсног крста и рукопроизвео јеромонаха Стефана (Поњарца) у чин протосинђела. Поред званичних гостију из других парохија и бројних парохијана, на Св. Литургији била је присутна принцеза Катарина Карађорђевић. У име амбасаде Републике Србије присутна је била конзул, г-ђа Весна Верчон-Ивић, а у име амбасаде Републике Босне и Херцеговине присутан је био амбасадор, г-дин Бранко Нешковић са супругом. На Св. Литургији, по благослову Владике Доситеја, протосинђел Стефан (Поњарац) беседио је о Св. Сави и његовом делу као првог српског архиепископа и учитеља.

После Св. Литургије, Епископ Доситеј је пререзао славски колач, а ове године, домаћини славе су били г. Милан и Љубинка Рајић са својом породицом. Затим су сви присутни били послужени славским колачем и житом. Ученици Црквене недељне школе и остала деца добили су дивне поклоне од домаћина славе.

У 13.00 часова, у великој сали Дома владике Николаја одржана је традиционална Светосавска академија у организацији Црквене недељне школе „Св. Сава". И овде је, поред епископа Доситеја, у име Краљевског дома Карађорђевића била присутна принцеза Катарина, амбасадор Србије г. Огњен Прибићевић и амбасадор Босне и Хрецеговине г. Бранко Нешковић. Такође, били су присутни и свештеници, председници других црквених општина и српских организација у В. Британији и други званични гости. Програм је отпочео певањем српске и енглеске химне као и светосавске химне коју су певали чланови школског хора „Савинац". Затим је, домаћин славе г-ђа Љубинка Рајић, поздравила присутне честитајући славу свима.

Програм је настављен уз песме школског хора, пажљиво одабране рецитације и одлично увежбане позоришне комаде ученика свих узраста и разреда Црквене недељне школе. Посебне аплаузе присутних добили су најмлађи ученици предшколског разреда којима је ово био први наступ. При крају програма, школски хор „Савинац" је отпевао предивну родољубиву песму „ Србијо". Програм је успешно најављивала и водила на српском језику г-ђица Јелена Костић.

По завршетку академије, старешина Црквене недељне школе прота Драган Лазић се захвалио свима присутнима и пожелео да се и следеће године окупимо на прослави Св. Саве.

После свечане академије, у великој црквеној сали је приређен је славски ручак за званичне госте и све присутне, а у организацији Црквеноопштинског управног одбора. Такође, за све ученике Црквене недељне школе приређено је славско послужење у учионицама Школе.

Ова прослава Св. Саве, свакако ће остати дуго у памћењу свих присутних, а посебно деце, ученика Црквене недељне школе. Још једном су се, духовна чеда Св. Саве, у расејању окупила, да прославе свога првог архиепископа, учитеља и просветитеља, имајући свест да припадају српском роду и православној Цркви Христовој.

о. ДЛ

Velika sala baner

Изнајмљивање сале

spc-london-baner-vesti

Вести и најаве

Brookwood-banner

Brookwood