Прослава Светог Саве

У славу Тројичног Бога и Његовог угодника Светог Саве српског у недељу, 29. јануара, 2017, Његово Преосвештенство Епископ британско-скандинавски г. Доситеј служио је свету Литургију у храму Светог Саве у Лондону а уз учешће свештенства британско-ирског намесништва и мноштва верника. О значају дела Светог Саве за Цркву и њене вернике говорио је епископ Доситеј и нагласио да Свети Сава остаје трајни надахнитељ свима из рода нашега који ходе „путем који води у живот".

Додатна радост за овогодишњу славу цркве и парохије било је посвећење у чин ипођакона господе Радојице Митровића и Ранка Кувељића дугогодишњих чтецева цркве у Лондону и у чин чтеца господина Николе Павловића. Цело црквено сабрање молило се Духу Светоме да и даље надахњује ове дивне трудбенике на њиви Господњој да и даље буду вредни и одани Богу и својој Цркви.

Црквенопштински одбор и старешина цркве Светог Саве одлучили су да доделе захвалнице појединцима који су се својим радом истакли протекле године а посебно онима који су се потрудили да дочек и боравак делегације Светог Синода СПЦ на челу са Његовом Светошћу Патријархом Иринејем протекне у најбољем реду. Захвалнице су додељене и биће уручене: госпођи Слађани Копривици; господину Миленку Вујичићу; господину Мирославу Тодоровићу; госпођи Зорани Новаковић; господину Миодрагу Петровићу; господину Науму Петровском; господину Жељку Сташевићу; господину Браниславу Вучковићу; господину Горану Живаљевићу; господину Ненаду Обрадовићу; Предрагу и Маријани Обрадовић; Данилу и Јели Аџић; господину Милану Рајићу и господину Александру Алексу Крунићу. Од парохијана и Црквене општине упућујемо искрену захвалност свима награђенима а од Бога истинска награда и надахнуће да и даље наставе са делима несебичне љубави и даривања себе за заједницу.

После свете Литургије прослава највећег српског светитеља и просветитеља настављена је у Дому Епископа Николаја где су ученици Недељне школе и Фолклорна група „Растко" при цркви Светог Саве као и њихови гости КУД „Синђелић" из Гетеборга приредили богат културно-уметнички програм. Светосавску беседу ове је године приредио је проф. Небојша Радић из Кембриџа.

Светој архијерејској Литургији и Свечаној академији су присуствовали и ЊКВ принзеза Катарина, амбасадор Републике Србије др. Огњен Прибићевић са супругом, амбасадор Босне и Херцеговине господин Бранко Нешковић са супругом и саветник председника Србије господин Радослав Павловић. Господин Павловић је у име Председника републике даровао цркви Светог Саве и пригодне поклоне.

Након програма приређен је свечани ручак за све присутне које је обезбедила Црквена општина лондонска и Коло српских сестара „Косовка Девојка" из Лондона.

Истог дана Епископ Доситеј је у пратњи протојереја ставрофора Горана Спаића и протосиђела Стефана Поњарца отпутовао у Кембриџ да тамошњим српским студентима и професорима честита Светог Саву њиховог небеског заштитника и крсну славу. Топлу добродошлицу и славску трпезу припремили су студенти њих двадсетак који су молитвено учествовали у обреду благослова крсног хлеба и вина. Епископ Доситеј им се обратио и честитао славу Светог Саву, благословио их и пожелео да здравља и успешног студирања. Подсетио их је на велико дело Светог Саве и позвао да и они буду искрени светосавци и мисионари овде у Енглеској и носиоци хришћанске вере и врлина, на понос своме роду.

Velika sala baner

Изнајмљивање сале

spc-london-baner-vesti

Вести и најаве

Brookwood-banner

Brookwood