Изложба „Срби Ливањског поља – трагови кроз векове“

У недељу 12. марта од 12 до 17 часова у цркви Светог Саве одржаће се изложба ”Срби Ливањског поља - трагови кроз векове”.

Срби су вековима живели на подручију Ливањског поља. Током тог дугог периода, под сменом политичких, историјских, демографских околности и у складу са природном и општом средином у којој су живели, дефинисали су своје обичаје, ношњу, музику, оруђа, градили верске, културне и образовне институције и објекте, истрајавајући у очувању свог националног и верског идентитета. У том истрајавању трпели су притиске и разне патње, а често га плаћали и животима својим и оних најневнијих међу њима – дечијим.

Историјске околности пресудно су утицале на перманентно смањење броја Срба на подручију Ливна, све до данашњих дана када су се свели на проценат у укупном броју становника испод 2%. Додатно отежавајућа је чињеница да у српском корпусу у ливањској општини данас доминира старачка популација чијим неминовним нестанком ненадокнадиво се даље смањује број Срба.

Током векова, под сменом империјалних власти Турске и Аустро-Угарске, у верски и национално разноликој средини, својом вером, упорношћу и трпљењем очували су свој верски и национални идентитет и оставили богату заоставштину у култури и објектима.

Но, ни једна власт, иако ненаклоњена Србима, није починила над њима тако бестијалне злочине од којих се никада нису опоравили, као што је то учинила усташка власт Независне државе Хрватске, убијањем и бацањем у јаме цивила, међу којима и преко две стотине деце старости до 8 година. Тада су потпуно нестали неки српски родови, па и сви Срби житељи неколико села.

Након рата злочинци нису кажњени, а жртвама се нису смели давати помени, а ради очувања крхке идеје братсва-јединстава. Тек пуних педесет година након страдања, потомци су се спустили у јаме, откопали масовне гробнице на стратиштима и сахранили мошти мученика у Спомен-костурници саграђеној у порти ливањске цркве. Већ наредне године, на почетку грађанског рата у Босни, кости мученика су узнемирене и разбацане, а Спомен-костурница минирана.

Након предефинисања југословенског простора стварањем нових држава, што се одвијало кроз крвави грађански рат, Срби, чији број се перманентно смањивао на подручију од Ливна до Босанског Грахова, у највећем броју су протерани.

Избегли, протерани, расељени Срби, као и они који су напустили родни крај из економских разлога, не желе да препусте забораву векове живота и стеченог богатог културног, верског, етнолошког и етнографског богатства. Поносни на то богатство желе да га на адекватан начин прикажу у срединама у којима данас живе.

Velika sala baner

Изнајмљивање сале

spc-london-baner-vesti

Вести и најаве

Brookwood-banner

Brookwood