Свеправославна Литургија у цркви Светог Саве на Духовски понедељак

На Духовски понедељак у катедралном храму Св. Саве у Лондону служена је све-православна Св. архијерејска Литургија. Евхаристијским  сабрањем началствовао је  Aрхиепископ тиатирски и великобритански г. Григориос - Цариградска патријаршија, а саслуживали су

1. Aрхиепископ сурошки г. Јелисеј - Руска православна црква,
2. Eпископ британско-скандинавски г. Доситеј - Српска православна црква
3. Aрхиепископ дманиски и Велике Британије и Ирске г. Зенон - Грузијска правславна црква
4. Викарни Епископ Игњатије - Румунска православна црква и
5. Епископ Атанасије, викар тиатирског архиепископа.

Овом великом догађају све-православног јединства присуствовао је и митрополит Калистос (Вер), професор Оксфордског универзитета.

Служењем Св. Литургије посведочено је јединство Христове Цркве на Британским острвима а после свечаног ручка одржана је редовна седница епископске конференције на којој су разматрана текућа питања важна за православне вернике у Великој Британији.

Архиепископ Јелисеј је донео у цркву Светог Саве на поклоњење вернима мошти светог Теофана Затворника, које су у његову епархију и катедрални храм у Лондону донеле монахиње из Вишинског манастира у Русији, где оне почивају. Поклоњење и целивање светих мошти изазвало је духовну радост свештенства и верних а уједно и захвалност г. Јелисеју и Руској православној цркви.

Архиепископ тиатирски господин Григориос је одржао беседу и захвалио на гостомпримству домаћина епископа и поздравио речима:

"Драга браћо, драги оци у Христу,

Захваљујемо се на вашем гостопримству и добродошлици на овај важан дан за хришћане, нарочито нас православне хришћане који славе Свету Тројицу, велики празник Духа Светога. Дух Свети твори Цркву. у том Духу смо и ми данас овде, да утврдимо, направимо и учврстимо јединство православне Цркве. Ми смо захвални Владики Доситеју на заједничкој молитви, на дару Светог Причешћа које смо примили заједно, јер Свето Причешће твори Цркву. Зато смо овде. Црква је саздана на Мудрости, мучеништву и  животима светих отаца, али највећи мученик је био Христос у чије Име смо овде данас окупљени.

Морамо бити јаки, верни поруци васкресења да би превазишли потешкоће којима се суочавамо као људи, Црква, друштво, свет. Молите се за мир у свету, молите се за мир у Цркви, молите се за јединство Цркве, молите се за људе".

Владика Доситеј је отпоздравио Архиепископу и захвалио речима:

"Ваше Високопреосвештенство,

Хвала Вам на доласку и што сте срца наша испунили радошћу. Надамо се да ће оваквих догађаја у будућности бити све више и више, јер је важно да исказујемо јединство Православне цркве пред светом, а ова Света служба је једна од великих обележја. Хвала Вам свима који сте се данас јединствено молили и нека ваше молитве и сила Духа Светога буду са онима којима за које сте молили. Добро сте дошли и хвала Вам свима и имајте и мене у светим молитвама".

Како је лепо и красно кад браћа живе заједно (Пс 132:1) - ове речи цара Давида осетили смо у пуном смислу и на овом духоносном догађају кад су наши Православни првојерарси у Великој Британији служили и молили на више језика али у једном Духу и једној светој вери Православној.

Са овог сабрања су православни архиепископи и епископи у име Православне цркве и верника послали поруку саучешћа британском премијеру госпођи Терези Меј и Архиепископу кентерберијском господину Џастину (Велби) поводом терористичких напада и погибије невиних људи који су потресали Уједињено Краљевство последњих месеци.  

Фотографије са Литургије се могу видети у Галерији.

Velika sala baner

Изнајмљивање сале

spc-london-baner-vesti

Вести и најаве

Brookwood-banner

Brookwood

Донације

paypal-donate

Уколико желите да извршите уплату директно на рачун СПЦ, молимо вас идите на страницу УПЛАТЕ НА РАЧУН.

Контакт

Адреса Цркве Светог Саве:
89 Lancaster Road
London
W11 1QQ
Телефон: 020 7727 8367
E-mail: crkva@spclondon.org